:)

:)

Saturday, 8 December 2012

Perbualan Terbaik. Subhanallah!



...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ...

..Bismillahirrahmanirrahim.. 


Professor : You are a Muslim, aren’t you, son ?


Student : Yes, sir.

Professor: So, you believe in GOD ?

Student : Absolutely, sir.

Professor : Is GOD good ?

Student : Sure.

Professor: Is GOD all powerful ?

Student : Yes.

Professor: My brother died of cancer even though he prayed to GOD to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But GOD didn’t. How is this GOD good then? Hmm?

(Student was silent.)

Professor: You can’t answer, can you ? Let’s start again, young fella. Is GOD good?

Student : Yes.

Professor: Is satan good ?

Student : No.

Professor: Where does satan come from ?

Student : From … GOD …

Professor: That’s right. Tell me son, is there evil in this world?

Student : Yes.

Professor: Evil is everywhere, isn’t it ? And GOD did make everything. Correct?

Student : Yes.

Professor: So who created evil ?

(Student did not answer.)

Professor: Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don’t they?

Student : Yes, sir.

Professor: So, who created them ?

(Student had no answer.)

Professor: Science says you have 5 Senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son, have you ever seen GOD?

Student : No, sir.

Professor: Tell us if you have ever heard your GOD?

Student : No , sir.

Professor: Have you ever felt your GOD, tasted your GOD, smelt your GOD? Have you ever had any sensory perception of GOD for that matter?

Student : No, sir. I’m afraid I haven’t.

Professor: Yet you still believe in Him?

Student : Yes.

Professor : According to Empirical, Testable, Demonstrable Protocol, Science says your GOD doesn’t exist. What do you say to that, son?

Student : Nothing. I only have my faith.

Professor: Yes, faith. And that is the problem Science has.

Student : Professor, is there such a thing as heat?

Professor: Yes.

Student : And is there such a thing as cold?

Professor: Yes.

Student : No, sir. There isn’t.

(The lecture theatre became very quiet with this turn of events.)

Student : Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat. But we don’t have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can’t go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it.

(There was pin-drop silence in the lecture theater.)

Student : What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Professor: Yes. What is night if there isn’t darkness?

Student : You’re wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light. But if you have no light constantly, you have nothing and its called darkness, isn’t it? In reality, darkness isn’t. If it is, were you would be able to make darkness darker, wouldn’t you?

Professor: So what is the point you are making, young man ?

Student : Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Professor: Flawed ? Can you explain how?

Student : Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good GOD and a bad GOD. You are viewing the concept of GOD as something finite, something we can measure. Sir, Science can’t even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing.

Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor, do you teach your students that they evolved from a monkey?

Professor: If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student : Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?

(The Professor shook his head with a smile, beginning to realize where the argument was going.)

Student : Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor. Are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher?

(The class was in uproar.)

Student : Is there anyone in the class who has ever seen the Professor’s brain?

(The class broke out into laughter. )

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor’s brain, felt it, touched or smelt it? No one appears to have done so. So, according to the established Rules of Empirical, Stable, Demonstrable Protocol, Science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir?

(The room was silent. The Professor stared at the student, his face unfathomable.)

Professor: I guess you’ll have to take them on faith, son.

Student : That is it sir … Exactly ! The link between man & GOD is FAITH. That is all that keeps things alive and moving.

P.S.

I believe you have enjoyed the conversation. And if so, you’ll probably want your friends / colleagues to enjoy the same, won’t you?

Forward this to increase their knowledge … or FAITH.
 


Credit to : http://www.facebook.com/betul3x.

Thursday, 8 November 2012

Iman itu Ada Turun Naik nya


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ...

..Bismillahirrahmanirrahim.. 


Iman setiap manusia itu ada turun naik nya.

Tatkala iman dirasakan pd tahap yg tinggi, 
Bersyukurlah, 
dan lakukan lah sebanyak mungkin amal ibadah wajib dan sunat ikhlas kerana Allah.
Contohnya solat malam, solat dhuha, puasa sunat, etc.

Tatkala iman dirasakan pd tahap yg rendah, 
Berusahalah, 
untuk melakukan semua ibadah yg wajib yg diperintahkan Allah kpd kita. 
Contohnya solat lima waktu, memakai tudung yg tidak jarang dan menutup dada, memakai stokin, etc.

Semoga Allah melihat usaha kita untuk mentaatiNya. Yakinlah. InshaaAllah.


Sunday, 28 October 2012

Aidil Adha 1433H


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ...

..Bismillahirrahmanirrahim.. 


Alhamdulillah,, semua umat islam sudah pun meraikan Hari Raya Haji atau Aidil Adha pada 10 Zulhijjah, hari jumaat yg lalu.. Tenang je hati bila bertakbir bersama keluarga di rumah dan lebih special lg rasanya bila bertakbir dgn jemaah kat masjid selama 3 hari ini.. Seperti yg diketahui kita sunat bertakbir hingga selepas waktu asar hari terakhir hari Tasyriq.. jd mknanya smpi lps asar esok, berakhir lah sudah kita bertakbir utk aidil adha thn ini.. sedih pulak rasa.

Si kecik Akyas spoil tidur di pg raya aidil adha. -_-

Tggl dua org je anak2 mak ayah yg belum kahwin.hehe.


Tahun ni aidil adha disambut dgn penambahan seorg ahli keluarga yg bru.. x lain x bukan suami kpd kak haryati @ kakbo iaitu abg syawal.. :) Alhamdulillah..pagi raya tu semua adik beradik dan ipar duai ada kecuali family kakti. sebab thn ni turn kakti beraya di subang :) meriah dan gembira sgt dpt makan juadah raya yg mak masak. sedap sgt. lg 2.5 thn duk kat UK (inshaaAllah), mst raya haji xdpt balik msia kn. so mst xdpt mkn2 ngan keluarga mcm ni dah..down.mcm syidah yg beraya di india thn ni. :) sabar ye syidah..:) hehe..xpela..nk g belajar kn..kena berkorban skit. nk jd doctor muslimah yg cemerlang kena kuat hati dan kuat jiwa. Kalau pun ada perkara sedih yang menguji, kena cepat2 UP lepas dh DOWN untuk seketika. Sedih itu lumrah dan fitrah manusia. Tapi ianya normal untuk hanya seketika, bukannya melarat sampai x jd kerja. Sebab apa? sebab setiap benda yang jadi tu PASTI dan TENTU ada hikmah yg Allah selitkan disebaliknya. inshaaAllah~ ^_^

Moga2 aidiladha kali ini lebih mengajar kita tntg pentingnya sebuah pengorbanan. Tidak kira sama ada pengorbanan mak ayah utk kita, pengorbanan kita untuk menuntut ilmu, malah pengorbanan keseronokan dunia utk kebahagiaan akhirat. Jom sama2 janji dgn diri sendiri utk sentiasa mencuba perbaiki diri xkira sama ada suasana di sekeliling kita menggalakkan atau tidak. Sebab apa? sebab perubahan dan penambahbaikan ini kita lakukan demi manfaat diri kita sendiri, bkn utk org lain. jom sama2 kita pujuk hati kita bahawa kita kena kuat dan xboleh asyik nk tggu ada org sentiasa pantau, baru kita nk renovate hati kita. 

InshaaAllah,, moga Allah lihat usaha kita ini walaupun cuma sekecil2 perubahan contohnya terus bangun ambil wudhu' dan tunaikan solat bila azan berkumandang. InshaaAllah ini peringatan utk semua termasuk lah diri sendiri yang menulis ni. Sebab benda ni nmpk sgt lah simple tapi x semua org mmpu lakukan. X semua org mmpu KORBAN kan waktu utk tidur, menonton tv@laptop dan sebagainya. Allah..Naudzubillahimindzalik..

Apepun entri ini sekadar perkongsian dan peringatan..Macam saudari Hayati yg merupakan salah seorg shbt yg sy kenali di INTEC kata,, sgt berharap jika ada salah silap yg diri ini lakukan, mohon di tegur dan diperbetulkan..syukran wa jazakumullah :) ok..sampai di sini dahulu..

P/S : Setelah sekian lama xdgr lagu Maha Melihat (Opick ft Amanda), pg td bila dgr, Allah..tenangnya rasa di hati..Subhanallah wa MasyaAllah.. terima kasih kpd housemateku Eeda yg bgtau psl lgu ni dulu.. :) wslm.

Tuesday, 23 October 2012

Jom Puasa Jom



...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ...

..Bismillahirrahmanirrahim.. 


Monday, 22 October 2012

Give N Take



...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ...

..Bismillahirrahmanirrahim.. 

gambar dari google

Xde ape nak tulis pun sebenarnya,, cuma tajuk kat atas tu dah cukup untuk menterjemahkan isi hati.. :)

Just for sharing,, sebaris ayat yg bg penulis sgt lah menarik..

" Life is fragile, handle it with prayers.. "
Wslm.. 

Friday, 12 October 2012

Menu-menu Masakan Harian



...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 

Post kali ni khas utk cik nor rasyidah mat din yg meminta utk di upload kan gmbr menu2 masakan..hehe..sori ye syidah..nnt insyaAllah bila kau balik msia kita gather2, masak sama2, makan2 sama2 k..ini serius. x tipu..aku selalu berharap..sentiasa... :')



ha syidah. ni la gmbr asam pedas nye..aku buh bendi mcm kau nk..hehe..tp aku x guna ikan pari la..kau balik nnt aku guna ikan pari ok.. :) insyaAllah shbt
Ni pulak dh jnji nk masak utk cik liyana zabidi.. :) kailan ikan masin.
Yang ni feveret aku syidah..hehe..ayam masak lemak kuning.. :) nak rasa x?
This one is Rendang Ayam..td masak utk kanak2 ribena yg di 'babysit'... :)

Yang ni nnt nk masak utk cik noor mazni ku yg trsyg :)) insyaAllah..

ok..tu je..wasalam..


Babysitter



...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 

Alhamdulillah..kanak2 ribena 3 org tu dah tidur.. Hehe.. Baru lah boleh tulis blog.. :) 
Sangat2 bersyukur sebab diorg ni sgt x bnyk kerenah. Mendengar kata.. Terima kasih lah ye nurul 'iffah, thoyyib darwisy dan thoyyib akyas sebab memudahkan kerja mak anjang mnjd babysitter korg..hehe.. :)

Dalam post kali ni saje je nk tunjuk gmbr kanak2 yg di 'babysit' kan setiap kali ada cuti panjang.. :)




ha..ni la 3 org anak2 abg hafeez yg soleh dan solehah tu..iA.. :)


Thoyyib Darwisy ni kalau ngan kakak dia grg.tp klu ngan adik dia si Thoyyib Akyas, bkn main sopan santun lg..hehe.bias btul. :P

Baik kan diorg..senang je tidur..waktu siang tidur kul 10pg-12tgh hari, waktu mlm tdur kul 8 mlm-5 pg :)

\
Punya lah senang tdur..haha :P

Seronok sgt Thoyyib Darwisy dpt mkn buah plum :)


Suasana time pagi2 bila ummi dan abah diorg nk g keje.down je diorg.haha sedih x tgk gmbr ni? ^^

Thoyyib Akyas ni sgt lah x bnyk ragam wlupun bru 11 bulan. syg dia! :)

Ni pulak auni 'aqilah yg cumil. auni ni anak kakyen. dia ada kat perak duk dgn atuk opah (mak ayah penulis) sebab mama dia mengajar kat perak. dulu prnh jaga auni jugak..rindunya kat auni..! :') esok man anjang balik perak k :)

ok tu je,,wasalam. :)



Wednesday, 10 October 2012

Ikan Pari Asam Pedas & Kailan Ikan Masin


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 


Masuk bulan ni, dah nak dekat 4 bulan cuti kat rumah. Maknanya dah 4 bulan lah menerima gaji dari abangku yg baik hati sebab tlg jaga 3 org anak2nya. Hehe.. Alhamdulillah.. Sebulan RM1200 tu dah kira lebih dari cukup utk belanja diri sendiri dan mak ayah.. :) Terima kasih abg Hafeez! 

Sebelum ni, jaga anak2 abg kat rumah mak dan ayah. Tapi sejak minggu lepas, decide nak jaga diorg kat rumah abg sebab kesian pulak tgk abg dan kakak ipar berulang-alik setiap mggu dari klang ke perak tuk jenguk anak2 mereka. Ye lah kan, duit minyak dan tol tuk ulang-alik tu boleh guna utk benda lain yg lebih penting.. Diorg kerja pagi sampai malam. Ye la, time muda2 and time anak2 kecik lg ni la nk kerja kuat2, nnt bila anak2 dh start sekolah, kena spend masa btul2 tuk didik dan asuh diorg, btul x?

Duk kat rumah abg ni seronok jugak.. Abg n akk ipar sporting je.. Kalau rase nak jalan2 diorg comfem akn bwkkn.. Ambil2 angin.. :) Tadi pergi rumah Kakti kat Subang.. Makan sama2, sembang2, hehe. Bes dpt jumpa kakti. Kakak yg paling bersifat keibuan. kekeke.. Syukur ade kakak mcm Kakti. :')

Tapi tu la.. Duk sini rindunyaaa rasa kat mak n ayah.. (padahal duk Klang je pun..haha..homesick mcm lah dh pergi uk/ireland..haaaa..!! ni lah antara sebab berdoa dapat jodoh org selangor.. *means org dekat2 so senang nk balik jenguk mak ayah kat perak tu... MAD : SILA TAKE NOTE POINT NI supaya kau x bergosip lg ye..hehe..)

Jaga anak2 abg yg 3 org ni senang sgt..sebab diorg baik (xtahulah klu diorg baik sebab mak sedara ni garang ke..haha).. 'iffah,thoyyib dengan akyas ni x banyak kerenah.. tido senang, pandai berdikari, makan pun x memilih.. apa yang mak anjang dia masak, diorg mkn je..he.. Hm, cakap pasal memasak ni la,, tajuk kat atas tu terus menjadi pilihan.. Baru2 ni ada bersembang dgn dua org shbt yg cumil lg cntik..hehe..then dalam perbualan tu yg seorg ckp nk mkn kailan ikan masin n yg seorg lagi ckp nk makan ikan pari asam pedas bubuh bendi.. huhu.. tu la.. bila masak je dua2 menu ni, mesti nmpk muka diorg dalam kuali tu.. Down je rasa.. Besnya klu dpt mkn ngan diorg.. tp mcm impossible lah kan.. Sorg kat india.. yg lg sorg kat Kuala Kangsar.. Teringat time mkn2 ngan diorg kat Kolej Akasia dulu.. Makan kat ruang tamu.. Guna meja study kecik tu.. hehe.. especially time hari isnin..ada pasar malam.. Hm tu la,,maybe sebab jauh ngan mak ayah kot.. lagi buat rasa rindu kat kanak2 ribena dua org yg pesan menu2 ni..haish..down.. Xpe2, nnt suatu hari ade rezeki kita gather2 ye, masak sama2, then makan sama2. insyaAllah.. May Allah permit.. Till then, sama2 kita jaga diri, jaga iman.. mudah2n.. ameen.. wasalam..




Tuesday, 25 September 2012

'KEEP'


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 


Baru-baru ni  suka tgk ade sorg shbt ni, dia suka share gmbr2/poster2 'keep' kat facebook. Siap jadikan profile pic lg. Hehe.. Inspiring jugak bila baca ayat2 dalam poster2 tu.. :) Yelah kan, otak dan akal manusia ni boleh di ransang dgn mcm2 benda. Allah kn Maha Hebat..MasyaAllah..

Ni salah satu poster yang sy jumpa kat google :)


KEEP CALM AND THINK POSITIVE! :) only my five words but then it is really meaningful. Especially bila ada org tegur kesalahan kita. Normal lah bg seorg manusia yg fitrahnya punya ego msing2 utk rasa sedikit x sng bila ditegur. Tapi at least kita kena jd rasional, jgn melenting. Diam je dulu. Sebab kdg2 ada btulnya teguran2 tu adalah utk manfaat kita. Selalunya bila kita fikir lama2, fikir dalam2, kita akan akui yang nasihat2 org sekeliling kita sgt berguna. InsyaAllah.. :) Just take ur time. Believe me, it's for ur own good. :)

>>>Peringatan utk diri sendiri juga :) insyaAllah..<<<


Monday, 17 September 2012

Konklusi 3 Bulan :)

...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 

Hari ni rasa nak update balik blog yg dh lama ditinggalkan ni (xdelah lama mana, ada lah dua tiga bulan.hehe). Dalam tempoh masa x update blog ni, banyak benda yg dh jd. Ada yg hepi, ada yg xhepi. 

4 Mei 2012 (5 hari sblm A-Level Examination) : Mak sepatutnya menjalani caesarean section operation utk membuang 'cyst' dalam rahim di HUKM. Tapi alhamdulillah syukur, dalam operation room tu, specialist yg bernama Dr Hatta ckp kat mak yg diorg akn try buat laparoscopic surgery (yg tebuk 3 lubang tu). Maknanya luka mak xbesar. So kurang lah rasa sakit dan xperlu pantang lama2. Time tu hepi nye kitorg anak2 mak hanya Allah yg tahu. Ayah apatah lg. Terus sujud syukur. Terbuktilah yg klu Allah kata 'kun fayakun', maka xde apa yg mustahil. Allahuakbar! Alhamdulillah dpt jaga mak utk satu mlm then mak suh balik kolej sbb exam dh nk dekat. Lg satu mlm kakbo yg jage mak then mak dibenarkan balik ke rumah keesokan hari nya.

9 Mei 2012 : A-Level Examination pn bermula dgn first paper Chemistry unit 3 dan berakhir dgn paper Biology Unit 5. 

22 Jun 2012 : Habis je A-Level, prgi jalan2 dgn family ke Cherating. hehe. bes sgt time tu. tgk anak2 sedara mandi laut. pastu pergi tgk gajah, penyu dekat ape ntah nama tmpt tu, xingt.

24 Jun 2012 : Time ni gi dinner ALM. Bes la jugak. Mkn pun ok la. Hehe. Semua org bergaya sakan. diri sendiri je pakai bju biasa2 sbb penat bru balik dari Cherating. Sibuk nk clearance lg ptg tu b4 g dinner.he. Macam biasa diri ni xprnh kena utk cabutan bertuah. Haha. Xpelah nk buat camana kn. Malam tu aisyah syakira (classmate) dpt jam tgn jenama SWATCH.he. Jon (class rep) pulak dpt i-pod. Bertuah btul diorg2 ni. hehe. Mlm tu trus balik rumah kat perak. Alhamdulillah home sweet home. :)

30 Jun 2012 : Start jaga anak2 abg hafeez (abg kndung) yg dua org tu. Nurul 'Iffah dan Thoyyib Darwisy namanya. Abg bg gaji tiap2 mggu rm200. Alhamdulillah. Hehe. Boleh la klu nk blnja2 mak ayah atau bnlja diri sendiri.. Haha.. Yelah kan.. Nak tggu gaji jd doc mmg lmbt lg.. Lg 5 thn tu.. Jaga diorg ni senang.. Ye la, jaga kat rumah mak ayah kat perak. Diorg ni klu duk dgn opah atuk sng nk dgr ckp..hehe..Alhamdulillah sekali lg..

21 Julai 2012 : Alhamdulillah Ramadhan Al-Mubarak pn bermula.. Syukur dpt berpuasa lengkap sebulan together with mak n ayah. Dah lama sgt rasanya x puasa sebulan sama2 dgn mak ayah. Last sekali time darjah 6 dulu. Sbb lps tu duk asrama (SEMESTI) kn.. Dapat puasa 3, 4 hari je kat rumah.. :)

16 Ogos 2012 : Time ni result A-Level Examination keluar. Ya Allah, masa nak check result online tu, Allah je la tau betapa nervous nya nk tekan 'enter'. Bila dah tekan 'enter' tu, Alhamdulillah nmpk gred A, B, A. Syukur yg teramat!! Terus buat solat sunat syukur. Terima kasih wahai Allah.. Atas kurniaan rezeki yg sgt bermakna.. Jazakillah kpd yg mendoakan terutamanya mak, ayah, dan adik-beradik.. Syukran kpd kawan2 yg bnyk mmbntu time study :) Tapi dalam hepi2 tu, sedih juga bila dpt tahu result kwn2 yg kurg sedikit. InsyaAllah ada hikmah  knp Allah kurniakan mereka result mcm tu. Mungkin utk terbangkan mereka ke tmpt yg trbaik atau utk beri mereka kos yg terbaik..

InsyaAllah akan further study di IMU Bukit Jalil pd Feb 2013 nnt..ambil kos medik..lps 2.5 thn insyaAllah akan sambung di luar negara sama ada UK, Ireland, New Zealand, Australia, atau Canada.. Mohon doa semua moga2 x berhenti di tgh2 pengajian dan berjaya mnjd seorg doc Muslim yg berjaya.. Ameen..

19 Ogos 2012 : Selesai 29 hari berpuasa, Syawal pn disambut. Alhamdulillah meriah raya thun ni dgn 7 anak2 sedara. Hehe.. Bes tgk diorg main bunga api, berebut kuih raya..hai..mcm2 klu dh nama pun bdk kecik.. :) *nk bgtau duit raya thn ni RM211.. Alhamdulillah.. Rezeki.. :)


7 September 2012 : Alhamdulillah Kak Haryati (kakbo) selamat bernikah dgn Abg Syawal :)) Syukur yg x terhingga.. Mesti syaitan2 durjana menangis trguling2 sbb sepasang lagi anak cucu Nabi Adam dah brjaya mendirikan masjid dan terlps dari dosa zina (Naudzubillah).. :) Kakno kahwin tema kaler merah putih. Cantiiik sgt.. Hehe.. Jazakumullah kpd yg hadir majlis walimah :)

Ok..Rasanya tu je yg nk di cerita kan kat post kali ni..haha.. Punya lah berjela kn.. Wslm.

Tuesday, 5 June 2012

RAINBOWS


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 
 
Rainbows would never be rainbows,
If sunshine had never met rain.
 
No one would ever need comfort,
If there was no sadness and pain.
 
But life holds both sunshine and showers, 
The days aren't all bright and fair.
 
So look through the showers for the rainbows,
You'll always find hope shining there..
 
InsyaAllah my fren...may Allah permit..our success..fiddunya wal akhirah..  :')

Thursday, 31 May 2012

Prihatin Atau Tidak Diri Kita?


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 

Hari ini 31 may 2012..bermakna exam A-level untuk subjek A2 akn bermula semula dlm tempoh 13 hari..mohon Allah berikan kekuatan dalam meraih semula momentum dan keazaman yg tggi untuk membuat persediaan menghadapi paper2 yg susah ni..

Ya Allah..tiada lah kekuatan dan kebijaksanaan bg kami melainkan daya kekuatan dan izin dariMu untuk kami memperoleh 15 point dalam A-Level Examination May/June 2012 ini..mohon agar dimurahkan rezeki bg kami dan keberkatan hidup di dunia dan akhirat..terima kasih buat mak dan ayah yg sering memberi sokongan dari segenap aspek.. :')
Untuk entri kali ini, bukan perkara di atas yg ingin dijadikan isi utama, tetapi berkenaan keprihatinan kita, remaja islam tentang isu negara islam yg sedang bergolak, dianiaya dan disakiti tanpa belas serta tanpa perikemanusiaan..

Peringatan terutamanya kpd diri sendiri, bahawa sensitiviti terhadap isu2 sebegini sgt penting walau bagaimana sibuk sekalipun diri kita (yg pd hakikatnya sgt bnyk masa lapang yg disia2kn)..dan betapa kita perlu bersyukur yg teramat sgt atas keamanan dlm negara kita yg Allah kurniakan (cuma kita perlu berdoa moga ulama2 akan lebih dihormati dan fitnah2 serta pembaziran tidak berleluasa)..

Dr Danial Zainal Abidin selalu berpesan agar kita sbg umat Islam sentiasa mmbntu negara2 islam yg sedang bergolak,,jika tidak mampu utk pergi ke sana, kita perlu mmbntu dari segi kewangan untuk org2 yg berani pergi mmbntu dan berjihad ke negara2 tersebut..moga Allah sentiasa ingatkan kita dan izinkan hati kita untuk terus sensitif dgn isu2 umat islam, bknnya sekadar endah2 tidak endah atau menganggapnya sbg perkara yg remeh...Allahuakbar.


sumber : google 

Mari kita sama2 terus berdoa untuk saudara2 seIslam kita yg teraniaya di Syria, Palestin, Mesir dan lain2..moga Allah melihat usaha2 kita walaupun sekecil zarah..diri ini juga sering lupa kerana sudah biasa dan leka dengan keselesaan di Malaysia..itulah manusia..sukar utk merasa sesuatu keperitan jika tidak diberi terus kpdnya walau pd hakikatnya saudara2 mereka sendiri tersiksa..


sumber : google 

Marilah kita sama2 membaca doa qunut nazilah yg di atas ini sebagai bantuan kita untuk umat islam yg sedang ditimpa musibah..moga musuh2 Allah akan diberi balasan yg setimpal oleh Allah sama ada cash di dunia atau di akhirat kelak..aamiin..

Monday, 14 May 2012

A-Level Examination : May Allah Ease


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 

A-Level Examination sesi may/june 2012 sedang berjalan..
Alhamdulilah dah selesai 2 paper ; Chemistry 3B dan Biology Unit1..
Ada lagi 14 paper,,
Dah cuba yg terbaik, Bismillahi tawakkal tu'alallah..Walahaulawala quwwata illa..billahil 'aliyyil'azim..aamiin..
Mohon doa kalian..mudah2n dimurahkan rezeki mndpt 15 point..aamiin..
Result interview Imu katanya mggu ni keluar..moga khair semuanya..insyaAllah..
Moga terus diberi kekuatan oleh Allah..insyaAllah..

P/S : Alhamdulillah wa syukrillah..mak dah sihat..operation pn berjalan lancar..syukran kpd yg mndoakan..
:)

Thursday, 26 April 2012

Interview IMU : August 2012 Intake, Aamiin..


...السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ..

..Bismillahirrahmanirrahim.. 

Alhamdulillah wa syukrillah..Dah selesai interview International Medical University pd 25/04/2012 yg lalu..Sekarang tinggal nak focus untuk A-Level Examination 09/05/2012 nnt..insyaAllah..

Kat sini nak berkongsi sikit tntg soalan2 interview smlm,,firstly, interviewers tu namanya Dr Kang dan Dr Ammu..masuk je pintu bilik interview, Dr Kang menyambut dgn senyuman,, (mgkn sbb Uni private) :) 

Rasanya tak perlu cerita panjang2, cuma nak cerita soalan2 yg di tanya kan smlm : 

1. Ummi, please tell me about yourself.
2. What qualities of a good doctor?
3. Tell us about your strength and weakness.
4. Case study : You need to fill up a position in your firm. Who will you choose? A friend of yours that is qualified or a stranger that is more qualified. 

It takes 45 minutes for this interview. Might be because my panel has only 7 applicants to be interviewed. Other panels need to interview 14 applicants..

Apepun,,interview ni dh selesai,,cuma perlu doa dan tawakkal yang hanya pada Allah..insyaAllah..moga apa sahaja yang Allah berikan nnt adalah yang terbaik buat diri..mudah2n dapat terima keputusan nnt dgn hati yg terbuka..

p/s : mudah2n dimurahkan rezeki untuk belajar di IMU bermula sesi August 2012..amiinn..jazakumullah kpd yg mendoakan :)